Emmerhout

Vanavond met de kinderen, Erik en Albertine even weer eens een loopje door de omgeving gemaakt. Ik woon in Emmerhout, dat is een wijk aan het begin van de jaren 70 gebouwd. Overigens de wijk waar het Nederlandse “woonerf” is uitgevonden. Het eerste woonerf van Nederland is in deze wijk te vinden. Het is interessant te zien hoe men over stedenbouw in die tijd dacht en hoe het uiteindelijk is uitgepakt. De buurt waar ik woon kenmerkte zich vroeger door kleine tuinen en veel openbare ruimte. Het was het idee dat openbare ruimte door buurtbewoners benut zou worden voor sociale interactie tussen bewoners. Hoe anders is het allemaal gegaan…. Op de foto de voor emmerhout kenmerkende betonnen rechthoeken (Die overal in de architectuur van de wijk verwerkt zijn) die hier een tweetal bankjes vormen op een pleintje. Zoals je ziet, het onderhoud laat wat te wensen over. Ik weet niet of het hierdoor komt dat de bankjes niet gebruikt worden. Ik denk het eigenlijk niet.

Het komt natuurlijk gewoon van de steeds meer individualistische samenleving waarin mensen minder behoefte hebben aan dit soort voorzieningen. Ik vraag me af wie je verantwoordelijk kunt houden voor het onderhoud van de openbare ruimte. Ik denk eigenlijk dat de gemeente hier wel een taak in heeft. Maar misschien is er door de bewoners ook iets aan te doen. Alle goede ideeën uit de jaren 70 ten spijt wordt het toch steeds meer een haveloze bende. Natuurlijk ziet niet de hele wijk er zo uit. Toch denk ik wel dat je moet waken voor verdere verloedering.

1 reactie

  1. Het ‘verpauperde’ beeld van Emmerhout heken ik zeker. Ik woon (als ik het goed heb) op nog geen 300mtr bij jou vandaan en zie hetzelfde beeld ook in andere straten van de wijk.
    Maar helaas is dit beeld niet alleen in ‘onze’ wijk, ook in onze buurwijk Angelslo zie je dit.

    Erg jammer dat het onkruid overal maar blijft staan.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.