Locomotion

GESCHIEDENIS VAN RADIO LOCOMOTION

  • Emmerhout


Radio Locomotion is begin jaren 90 begonnen met uitzendingen vanuit de ouderlijke woning van ondergetekende. Toen met nog zeer weinig vermogen (in het begin 5 Watt) met een zgn. Stentor. De antenne was zelf gebouwd en middels een stofzuigerbuis vlak boven het dak gemonteerd. Toen bleek dat dit toch wel een leuke hobby was werd er een stereo-coder aangeschaft en later iets meer vermogen (35 Watt met een MRF238). Echt regelmatige uitzendingen zijn vanaf deze locatie nooit van de grond gekomen omdat de medebewoner van het huis (mijn moeder) toch niet zo gecharmeerd was van de
zender.


Ik heb eigenlijk geen foto’s van de uitzendingen in die periode maar wel van de toenmalige studio (mijn slaapkamer) waar ook nog een gedeelte van de summiere platencollectie van destijds op te zien is.

iemen

  • Angelslo


De periode in Angelslo was de meest succesvolle periode van Radio Locomotion. De uitzendingen vonden toen plaats vanuit een flat die bewoond werd door Richard, (ook één van de DJ’s van het eerste uur) en waar ik een kamer huurde. Aanvankelijk werd hier begonnen met 35 Watt vermogen maar er werd al vlot een QQE 06/40 aangeschaft die een vermogen leverde van ongeveer 100 Watt. Omdat we nu gevestigd waren in een flat, was het mogelijk om de antenne ook redelijk hoog te plaatsen.

joostant casrud
Hier zien we Joost bezig waarschijnlijk met het plaatsen van de antenne Casper (ik) en Rudolf assisteren Joost middels het vasthouden van de trap.


Zoals gezegd hadden we in Agelslo het meeste succes met de uitzendingen die daar dan ook dagelijks plaatsvonden. Ook hadden we daar zoveel dj’s dat er iedere dag iemand anders te horen was. Het was altijd gezellig druk met bezoekers. Dj’s van die tijd waren: Joost, Harm-Jan, Jan-Thijs, Rudolf, Richard, Jasper, Johan en ikzelf (Casper).

jtjohan  
Jan-Thijs (links) en Johan waarschijnlijk aan de koffie
  rudjasp
  Rudolf (links) en Jasper. Rudolf heeft
deze foto zelf gemaakt met het fototoestel in de hand.

Zoals al eerder vermeld, vonden vanaf de studio in Angelslo dagelijks uitzendingen plaats, het is een wonder dat toen nog de Radio controle dienst daar nooit een einde aan heeft gemaakt.

Dan volgen nu een paar foto’s van de studio, al dan niet met gasten of dj’s erop.

rudolf Dj Rudolf die hier nogal in trance lijkt te zijn.
En dit ben ik dan weer zelf; gezien het tijdstip dat de klok aangeeft, zou dit ook nog wel eens ’s nachts kunnen zijn tijdens één van de marathon- uitzendingen die we gehouden hebben. casper
joost Dit is een actiefoto van Joost die hier enorm blij lijkt. Verder zien we hier ook nog de rug van Albertine.
En hier hebben we dan Harm-Jan in actie harm
Tja, en dan ging er ook nog wel eens iets stuk. Dit is Marcel (geen dj maar wel altijd van de partij) die door het bed van Richard gezakt is, wat wegens ruimtegebrek in de woonkamer geplaatst was. Ik geloof dat na de reparatie een nieuw bed niet lang op zich heeft laten wachten. marcel
rich Tja, er zijn blijkbaar geen studiofoto’s van Richard. Ik kon alleen deze balkonfoto met Marcel in de archieven terugvinden.

Maarja, all good things must end, en zo kwam er ook een einde aan het Locomotion avontuur in Angelslo toen Richard besloot samen te gaan wonen met Lenie. Het was Augustus dat de laatste uitzending plaatsvond. Ik heb mezelf beloofd om op het moment dat ik weer een geschikte ruimte had voor een studio, de uitzendingen weer hervat zouden worden.

 

  • Bargeres

Na ongeveer een jaar radiostilte was er weer een geschikte plaats gevonden, althans dat was de veronderstelling toen de studio in Bargeres betrokken werd. Tja, er zijn wel foto’s uit bargeres, maar voor degenen die mijn organisatie structuur voor wat betreft het opbergen van foto’s kennen, die zullen weten dat ze er nu even niet zijn. Als ze weer boven water komen worden ze natuurlijk geplaatst.

In Bargeres werd nogsteeds gedraaid met de QQE 06/40 met ditmaal een astronomische hoogte. De antenne stond namelijk op het dak van de flat. Dat heeft ongeveer een half jaar geduurd, toen vond de verhuurder het leuk geweest en heeft de mast afgebroken. Na allerlei vervelende toestanden (de verhuurder probeerde de ruzie die ontstaan was via de krant uit te vechten, ik had namelijk aangifte gedaan van diefstal van de antenne) werd besloten om dan maar via de kabel uit te gaan zenden.

Het avontuur op de kabel heeft ook niet lang geduurd, in mijn herinnering een maand of vier, en toen werd dat ontdekt door de kabelexploitant. Die was hier natuurlijk niet erg gelukkig mee. Toen na diverse pogingen van de kabelexploitant het nog niet gelukt was om de zender tot zwijgen te brengen, werd het ons toch iets te riskant om door te gaan met de uitzendingen en zijn we dus maar min of meer vrijwillig gestopt. Maarja, de mogelijkheden in Bargeres waren nu dus wel uitgeput.

  • Emmerschans

Na werderom ongeveer een jaar radiostilte is de studio in Emmerschans betrokken. Jammer was hier alleen wel dat toen de antenne goed en wel stond er het volgende gebeurde:

ant1
Kijk, en dit gebeurt er dus met een inferieure constructie als het heel erg hard gaat waaien. Zoals je ziet, een geknikte mast.

ant2
Nogmaals de geknikte mast van September 2002.

1 reactie

  1. Cool deze historie! En jeetje wat is iedereen veranderd zeg hahahaha.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.