If you can’t beat them

Ik heb me er lang tegen verzet, maar recentelijk zijn we toch maar eens met Airbnb in zee gegaan. Het internet is de afgelopen jaren toch behoorlijk veranderd en dat houdt toch in dat je op een andere manier met je potentiële klanten in contact moet proberen te komen. Waar het tot voor een paar jaar geleden toch vooral belangrijk was om hoog in de Google resultaten terecht te komen, is het tegenwoordig helaas toch zo dat de grote spelers in de markt ook de baas op internet zijn geworden. Je klant gebruikt Google enkel nog als deur naar een grote portal. In het geval van de ondernemer die op kleine schaal een B&B runt zal dat in de meeste gevallen de portal van Airbnb zijn. Het is vooral jammer omdat het kleinschalige, wat juist het aantrekkelijke van B&B’s is, hiermee naar de achtergrond verdwijnt. Ik sprak onlangs met een niet nader te noemen collega, die vroeg : “zo, dus jij hebt een airbnb thuis ?” Dat zegt genoeg, men wet al helemaal niet meer dat B&B’s al tientallen jaren voordat er zelfs maar internet was, bestonden. Waar je vroeger nog gewoon een B&B op Google kon vinden, blijkt dat tegenwoordig steeds moeilijker. De grote spelers domineren de top van de zoekresultaten en dat is toch waar 90% van de klanten op klikt, de eerste pagina die Google voorschotelt. Zoals gezegd heb ik me er lang tegen verzet, maar uiteindelijk wordt je een soort van Don Quichotte op internet;  kortom, als je mee wilt profiteren kun je maar beter meedoen. Dat hebben we dus gedaan en sinds een aantal weken is “Het Tuinhuis” nu ook via de site van Airbnb te boeken. Inmiddels al een aantal gasten via deze site mogen ontvangen. De prijsopbouw van een overnachting via Airbnb  is iets anders dan wij zelf willen, dus het was nog even finetunen, maar inmiddels is voor ons de winst per overnachting ongeveer gelijk. De klant betaalt natuurlijk de comissie die voor Airbnb is, rechtstreeks boeken is dus goedkoper, maar men wil kennelijk niet anders dus hier leg ik me maar bij neer. Toch blijft het jammer dat de kleine websites  steeds verder naar de achtergrond gedrukt worden en hierdoor minder gezien worden.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.