Frankfurt (Oder)

Tja, zo kom je nog eens ergens. We waren vandaag in Frankfurt (Oder). Bekend natuurlijk van dé hit van 2018 van de nederlandse band BLØF die het nummer “Zoutelande” geleend had van een duitse band die het nummer “Frankfurt (Oder)” had genoemd. De stad ligt aan de rivier de Oder (vanzelfsprekend) die de grens vormt tussen Duitsland en Polen. We zijn dus ook nog even in Polen geweest. Het dorp aan de andere kant van de rivier wekt de indruk te leven van de Duitsers die hun euro’s daar uitgeven aan tabak, benzine of tandheelkundige behandelingen. Verder voor ons niet zo vreselijk interessant. We besloten de terugreis via het voormalige Stalinstadt te doen, nu Eisenhüttenstadt geheten. Het werd nog even spannend toen we door de politie werden aangehouden. Een busje met daarin vier agenten reed al geruime tijd achter ons aan, toen we naar de kant gedirigeerd werden. Wat de trigger precies was, is me nog niet geheel duidelijk. Misschien de GPS navigatie (flitspalen op de navigatie zijn verboden in Duitsland), of wilden ze even naar de transceiver kijken. Mijn amateurcall staat vrij groot op de auto, dus dat kan de aandacht trekken. Hoe dan ook, toen ik juist mijn Ausweis en Führerschein had overhandigd, werden ze weggeroepen, en reisden met flitsende lampen af. Eisenhüttenstadt is verder een typisch oost-duitse stad, die begin jaren 60 ontstaan is vanwege de daar gevestigde staal industrie. We zijn in een documentatiecentrum geweest waar een tentoonstelling over het dagelijks leven in de DDR te zien was. Bijzonder de moeite waard. De dag weer vol; dus tegen vijf uur weer terug naar de camping.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.